top of page

POSLOVI / OGLASI ZA POSAO

Search

Korisni saveti za nezaposlena lica

Saveti za pisanje CV biografije

Vecina ljudi ne zna da za poziciju za koju se postavi oglas na internetu, kompanija primi I preko 300 prijava. Taj broj ne ukljucuje biografije koje kompanije primaju svakodnevno tokom nedelje. To znaci veliku konkurenciju. Doci do vrata kompanije koja zaposljava radnike, danas je veliki izazov.

Pored dizajna, postoje I odredjena pravila pisanja biografije, koja treba da generisu paznju poslodavca. Ovo nisu jedina pravila ali ona su dovoljno opsta da biste bili sigurni da ste na pravom putu.

Prezentacija:

Pazljivo proverite vasu biografiju kako biste se osigurali da nije napravljena neka greska. Nikako ne smete imati greske u kucanju ili gramaticke greske. Odstampajte vasu biografiju na kvalitetnom papiru.

Fokus:

Dok su objektivne izjave obicno nepotrebne (ili su suvise nejasne ili ogranicavajuce), vazno je da vas rezime odrzi fokus. Ovo se moze uraditi skracenim izjavama, koncentrisanjem na relevantna iskustva, vestine I dostignuca koja se odnose na oblast za koju konkurisete.

Iskustvo:

Dajte vasem spisku radnog iskustva visi nivo, dodavanjem opisa duznosti. Na primer, ako je jedna od vasih iskustva “korisnicki servis”, opisite koja su vasa konkretna zaduzenja vezana za pruzanje pojedinih usluga potrosacu.

Informacije:

Ogranicite svoje podatke pre svega na profesionalnu oblast. Nemojte ukljucivati licne informacije (starost, bracno stanje, pol) I ne pominjite zasto ste napustili svoje prethodne polozaje. Poslodavce ne interesuje da li ste napustili prethodni posao ili je firma ugasena. Takodje nikako ne pominjite informacije o plati u biografiji.

Obrazovanje:

Navedite ime I lokaciju skole I steceno zvanje. Ne zaboravite da ukljucite sve razvojne I profesionalne aktivnosti, poput seminara, specijalizovanih obuka, staziranja... Ako imate radno iskustvo 5 godina ili vise, nije neophodno upisati stvarne datume rada, kao ni prosek tokom skolovanja… vase iskustvo je ono sto je bitno u tom trenutku.

Duzina biografije:

Vise nije obavezno biografiju svesti na jednu stranicu. Dokle god su informacije vredne za onoga kome je biografija upucena I relevantne za vasu karijeru, ne brinite za duzinu. Naravno, ne morate da napisete knjigu ako imate tridesetogodisnju karijeru, pa se fokusirajte na najnovijih 10-12 godina.

Reference:

Standardna izjava “Referenca dostupna na zahtev” nije neophodna. Ugradite reference u samu biografiju ili posaljite referentnu listu sa biografijom.

Lista projekata:

Ako imate bilo kakvu liste projekata ili portfolio svog rada, slobodno ga prilozite uz biografiju. Ovaj dodatni material uvek pomaze kako bi se procenile vase vestine I kvalifikacije.

bottom of page